9 vanlige spørsmål & svar om sikker sletting

Skal din bedrift slette lagringsmedier fra stasjonære eller bærbare datamaskiner, servere, smarttelefoner, minnepinner eller nettbrett? Sensitive data på avveie er et økende problem, som svært ofte får konsekvenser. Derfor har vi samlet en liten oversikt over det mange lurer på i forbindelse med sikker sletting. Hvis du savner svar på ditt spørsmål kan du forsøke vår søkefunksjon oppe i høyre hjørne. Eller du kan kontakte oss.

1) Hvorfor skal alt slettes? 

Personopplysningsforskriften krever at alle enheter slettes før de gjenbrukes eller resirkuleres. Les mer om lover og regler for sikker sletting ved retur av IT-utstyr.

2) Hva er sikker sletting?

Sikker sletting utføres med programvare som i tillegg dokumenterer at enheten eller lagringsmediet er 100% slettet. Alternativt kan lagringsmedier avmagnetiseres eller makuleres. Les mer under «Alt skal slettes».

3) Hva er lagringsmedier?

Harddisker, SSD-disker, taper, disketter, CD-plater, DVD-plater, videokasetter, minnepenner/flashminne, minnekort (f.eks. digitale kameraer og videokameraer)

4) Hvilke enheter inneholder lagringsmedier?

Stasjonære- og bærbare datamaskiner, servere, smarttelefoner, nettbrett, eksterne harddisker, kopimaskiner, smartklokker m.m.

5) Hvordan får jeg tilbake noe jeg har slettet?

Gjenoppretting av data (dokumenter, bilder, vedlegg) er ofte mulig ved hjelp av programvare. Merk: Det går ikke an å gjenopprette data dersom en sikker sletting har blitt gjennomført.

6) Hvordan sletter jeg datamaskinen/telefonen/harddisken?

Å nullstille f.eks. en mobil tilbake til fabrikkinnstillinger er ikke det samme som at dine data er slettet. Sikker sletting er en jobb for fagfolk med dertil egnede verktøy. Les mer om hvordan vi sletter brukt IT-utstyr.

7) Hvor mye koster det å slette datamaskinen/telefonen/IT-utstyr?

Hvis enheten kan gjenbrukes er det gratis, hvis den resirkuleres påløper det et mindre gebyr som du finner i vår mer detaljerte prisliste. Der finner du også priser for øvrige standardoppdrag.

8) Hvordan resirkulerer jeg mobilen/datamaskinen/harddisken?

Bedrifter og organisasjoner som skal avhende IT-utstyr, mobiler og nettbrett kan ta kontakt med oss. Ta en titt på vår guide til retur av IT-utstyr eller fyll ut vårt kontaktskjema.

Privatpersoner kan henvende seg til gjenvinningsstasjoner eller vår samarbeidspartner Nidaros Data.

9) Hvordan kan jeg få ut innhold som bilder og dokumenter fra en datamaskin som har sluttet å virke?

Selv om strømtilførselen eller batteriet ikke fungerer, er lagringsmediet i datamaskiner og telefoner normalt intakt. Fagfolk kan hente ut data fra harddisker og minne, men dette er ikke noe AD gjør.

Kanskje disse artiklene er nyttige for deg også?