Bestemødre og kloke, grønne PC-valg

Da bestemor for et par år siden skulle flytte var det naturlig for henne å gå gjennom hva hun skulle beholde og hva hun skulle kaste. En eldre PC ble lagt i bunken ”yay or nay?” og avgjørelsen om den skulle bli med videre eller ei ble tatt i samråd med undertegnede.

Bestemor fortjener selvfølgelig kun det beste, men det beste valget er ikke alltid det mest opplagte. Jeg stilte derfor følgende spørsmål:

  • Hva bruker du PC-en til?
  • Hva er viktig for deg når du skal bruke den?

To ting kan sies om veldig mange av oss når det gjelder bruk av teknologi:

  • Vi ivrer etter å ta i bruk det nyeste ”i går”
  • Selv om vi er opptatt av nye funksjoner så er det viktigere for oss at det er enkelt å bruke

Kloke valg

Levetiden til brukte PC-er kan i nesten alle tilfeller forlenges betraktelig ved å foreta noen kloke valg. I bestemor sitt tilfelle var det viktig for henne at menyer og knapper forble slik hun var vant til og at maskinen kunne brukes til å sende/motta epost og at hun kunne logge seg inn på nettbanken. Utfordringen var at hun (med rette) syntes den var blitt treg.

Dette var en liten MSI-PC med en eldre Atom på skarve 1,6 GHz. En prosessor som normalt har vært brukt i trege, knøttsmå netbooks. Den kjørte Windows XP med sparsommelige 512 arbeidsminne.

Jeg hadde jo hørt om hvordan et lettdrevet Linux-operativsystem kunne gjøre susen med gammel, treg maskinvare, så dette var en perfekt anledning til å teste det ut.

Oppgrader, ikke kast!

Rask SSD-lagring og mer arbeidsminne (RAM)  gjør underverker med eldre maskiner. I dette tilfellet var det ikke nødvendig å gjøre mer ennå oppgradere arbeidsminnet til 2 GB og friske opp den gamle, men fullt funksjonelle platelagringsdisken med operativsystemet Lubuntu. (En lettvekts Linux distribusjon som er basert på Ubuntu). Bonusen kom da jeg kunne sette brukergrensesnittet til nynorsk.

Installasjonen gikk som en lek. Etter å ha lastet ned installasjonsfila (gratis) og brent den på en DVD kunne jeg starte maskinen fra plata og klikke meg gjennom veiviseren til maskinen var klar til bruk. Bestemor var allerede vant med Firefox som nettleser og Thunderbird som epostprogram så da var det bare å legge skrivebordsnarveiene i den rekkefølgen hun var vant til. Resultatet?

En fornøyd Linuxbruker på 84 år med et verktøy som får ”jobben gjort” slik hun er vant til. Bare raskere!

Må jeg kjøpe ny eller kan jeg velge en «ny» brukt?

Markedsavdelingen til elektronikkjedene strør ofte om seg med teknisk fiksfakserisjargong i annonsene sine og det er lett å la seg friste av såkalte «nice-to-haves». Alt koker ned til hva du skal bruke maskinen til og hva du liker best. Er du student så er det antagelig viktig å velge en laptop med et tastatur som ikke «bråker» når du skriver på det. Jobber du mye med tall så er det praktisk med numerisk tastatur og øynene dine vil bli takknemlig for å se på et par store skjermer av god kvalitet. Hvilke detaljer er viktige for deg og hva er absolutte krav?

  • Sjekk systemkravene til programmet som krever mest av maskinen

Hvilket av programmene du bruker krever mest av maskinen? Alle programvareleverandører fører opp minstekrav og anbefalte krav til maskinvaren. Sjekk hjemmesiden til leverandøren og søk etter «systemkrav» eller «system requirements». Har du funnet en maskin med spesifikasjoner som er i samsvar med det som anbefales så har du et godt utgangspunkt for valg av maskin.

  • Velg en maskin med SSD-lagring

For de fleste har det mest for seg å velge en maskin med rask SSD-lagring fremfor å ha mulighet for å lagre store mengder med plasskrevende filer. Å velge en maskin med SSD-lagring gjør faktisk mer for hastigheten enn om du skulle doble arbeidsminnet (RAM).

  • Velg en bedriftsmodell

En maskin som er laget for bedriftsmarkedet er mer robust og driftsikker enn maskiner som er laget for forbrukermarkedet. Å velge en brukt bedriftsmodell med en SSD-disk kan derfor være et alternativ du ikke vil angre på.

Trenger du hjelp til å velge?

Kontakt oss for et tilbud på brukte bedriftsmodeller. Husk å få slettet innholdet på den gamle maskinen.

Kanskje disse artiklene er nyttige for deg også?