Redd mobilen fra drukningsdøden i sommer

For de fleste av oss er det bare et tidsspørsmål før vi er i nærheten av en mobil som faller i vannet, eller på andre måter får en overdose med væske.

Backup, eller mangel på sådan, er et nærliggende tema å trekke fram. Det samme er sikker sletting og påfølgende gjenvinning/gjenbruk hvis telefonen ikke lot seg redde. Men her tar vi for oss metoden som øker sjansen for å fikse telefonen etter en drukningsulykke.

Hvordan redde en våt mobil?

Alle praktikere med respekt for seg selv bør ha et førstehjelpsskrin for mobiltelefonen.  Vi er så knyttet til den at det skulle bare mangle at vi tar forholdsregler i tilfelle denne ekstra «kroppsdelen» vår kommer ut for en ulykke. På én uke har jeg fått to henvendelser hvor den ene hadde badet mobilen sin i vannet fra vannflaska i den vanntette treningsbagen og den andre hadde mistet mobilen i do. (I følge 2011-tall fra Telenor så bruker 1 av 3 mobilen når de sitter på do… 2 av 3 i 2016?)

En treningstelefon hadde dessverre ligget for lenge før den ble sendt til mobilsykehuset og kontaktene var så skadet at den ikke kunne reddes:

iPhone 5-mobilen etter et bad i drikkevann på vei til trening.
Her ser du hvordan kontaktene har irret og blitt ødelagt fordi komponentene ikke har fått tørket i tide.

Handle raskt

Reaksjonstiden til eieren av do-mobilen var derimot upåklagelig. Til tross for manglende teknisk innsikt så hadde han fått med seg at det var smart å handle raskt. Han tørket mobilen utvendig og la den i stekeovnen på 35 grader i flere timer. Deretter leverte han pasienten til undertegnede så fort det lot seg gjøre for demontering og forsøk på fiks:

iPhone 6-mobilen etter en tur i do
På bildet over ser du at fuktindikatoren viser at komponentene har blitt utsatt for væske ved at det lille klistremerket har endret farge fra hvitt til rødt.

Komponentene hadde tørket ganske godt allerede etter rehabilitering i stekeovnen, så etter demontering, rens, tørk og re-montering så var det bare å juble:

iPhone 6-mobilen etter operasjonen

Slik redder du mobilen fra vannskade

 1. Skru av mobilen og ikke sett den til lading
  Strøm + fuktige komponenter er en veldig dårlig kombinasjon.
 2. Tørk den utvendig med et håndkle
  Sørg for å forhindre at det kommer mer vann inn i mobilen.
 3. Åpne den så fort som mulig
  Hvis du vet hvordan: Koble fra batteriet hvis du ikke får skrudd av mobilen med knappene. Har du ikke verktøy til å åpne den eller må vente på at noen andre skal gjøre det så legg den til tørk i stekeovnen på maks 50 grader. Det beste er hvis du får tatt ut batteriet først da batteriet kan ta skade hvis det blir for varmt. Er du ikke i nærheten av en stekeovn? Legg den i en boks/pose og dekk den helt med puffet ris. Det skal visstnok bidra til å dra ut noe fukt.
 4. Demontér mobilen og legg komponentene til tørk i 24-48 timer
  Hvis mobilen har badet i saltvann så kan du skylle komponentene i springvann før de tørkes. Bruk eventuelt elektronikkrens og en ESD-børste for å rense komponenter som har begynt å irre eller blitt tilgriset med annet enn ferskvann.
 5. Re-monter komponentene sammen når alt er helt tørt
  Følg demonteringsguiden fra for eksempel iFixit (se under) motsatt vei og kryss fingrene…
 6. Ta backup
  «Operasjonen» kan i noen tilfeller bare bety at du akkurat rekker å få ut innholdet før mobilen streiker igjen. Det første du gjør når du har fått liv i mobilen igjen er å ta backup av innholdet.

Verktøyguide

Guide for demontering av mobilen

Åpne

iFixit har et fantastisk verktøysett som heter iOpener Kit. Det inneholder bl. a en væskefylt pose som kan varmes i mikroen for å få løst opp lim til skjermer/deksler som er vanskelige å få av. I settet så ligger det også alt annet du trenger for å demontere mobiler/små duppedingser. En praktisk boks med små rom hvor du kan sortere alle de forskjellige skruene underveis følger også med. Vi bestilte nylig et kit til hver tekniker og det ble levert fra USA på døren i løpet av tre dager!

Rense

Elektronikkrens får du bl. a hos Clas Ohlson. En ESD-børste får du også bestilt hos iFixit.

Backup

Det aller beste er å ha en backupløsning som «gjør jobben for deg». Hvis du må gå rundt å huske på å ta backup så kan du være sikker på at du ikke har alt du trenger når uhellet virkelig er ute. Bilder og videoer er det som tar størst plass . Da holder det ikke for eksempel med en standard iCloud konto som er på sparsommelige 5 GB. Bruk iCloud (eller lignende på Android/Windows Phone) til kontakter, kalender, notater og andre data som ikke krever stor plass. Google Foto er et gratis alternativ som kan settes til å ta backup av bilder rett etter det er tatt og du har ubegrenset lagringsplass.

Fikk du ikke fikset mobilen denne gangen? Husk å få slettet innholdet fullstendig om mulig. Det er en billig forsikring, som forhindrer dyrekjøpte erfaringer.

Kanskje disse artiklene er nyttige for deg også?