Fem steg til rimelig reparasjon av laptop

Kollegaen vår i Elretur hadde vært uheldig med sitt Lenovo arbeidsjern og laptopen kunne ikke lenger ta lading via strøminntaket. Skaden var ikke dekket av garantien, men maskinen var såpass ny at han ba om pristilbud for å få den reparert hos et større serviceverksted. Kostnadene for deler og arbeid ble satt til svimlende 12000,-. Et slikt tilbud var det uaktuelt å takke ja til. I stedet gjorde vi noen søk og endte opp med å få reparert skaden til under tusenlappen.

Hvordan fikk fikk vi det til?

 1. Først sjekket vi om det gikk an å bytte kun den delen det var feil på.
  I dette tilfellet ble det gitt tilbud på å bytte hele hovedkortet selv om det var mulig å kjøpe et separat strøminntak med kabel. Det kunne enkelt skrus ut med en liten stjernetrekker og klipses av selve hovedkortet.
 2. Deretter Googlet vi oss frem til servicemanualen til produktet.
  Det er ikke alle som er bekvem med å utføre kompliserte reparasjoner selv, men har du fått et overblikk over «operasjonen» så vet du kanskje om en du kan spørre?
 3. Vi bestilte akkurat den delen vi trengte
  Det kan være mange steder å få ta i reservedeler. De særeste duppedingsene har vi ofte funnet på f. eks eBay.
 4. Vi smurte oss med tålmodighet og leste gjennom hele instruksjonen
  Hvis du ikke klarer å oppdrive en servicemanual kan det være like nyttig å finne en instruksjonsvideo på f. eks Youtube. Der ligger det videoer laget av mange flinke amatører som ofte har gjort akkurat det samme før!
 5. Klar ferdig gå…
  Reparasjonen ble utført på under 15 minutter og resultatet ble perfekt!

Tips

 • Skriv inn produktnavn+service manual (eller maintenance manual) i søkefeltet på Google. Det beste er hvis du finner den på produsentens nettsider
 • Sørg for å jorde deg før du skrur på åpen elektronikk. En ESD-bordmatte med armlenke er en rimelig forsikring for å unngå at statisk elektrisitet skader komponentene
 • Er det «litt» mange skruer og deler å forholde seg til? Bruk et skruekart!

Gode kilder

 • Google
 • Youtube
 • Service/supportseksjonen på produsentens egen nettside
 • iFixit

Ser det vanskelig ut?

Kontakt oss for et tilbud på reparasjon. Er alt håp om reparasjon ute så er det viktig å få slettet informasjon som ligger lagret. Vi sletter også defekte dingser!

Kanskje disse artiklene er nyttige for deg også?