Å kalle det sletting er rett og slett misvisende

Slette harddisk

På NRK Telemark sine nettsider kan vi lese at selv om du formaterer eller sletter en harddisk er du ikke trygg. Innhold og filer eksisterer fortsatt og kan gjenopprettes med programvare. Å kalle det «delete», eller sletting, er rett og slett misvisende.

Formatering av en harddisk kan sammenlignes med en bok. Det er det samme som å rive ut innholdsfortegnelsen. Resten av innholdet og filene eksisterer fortsatt og kan hentes igjen med et gjenopprettings-program. Dette gjelder ikke bare harddisker, men også nettbrett, mobiltelefoner og printere kan også være et sikkerhetsproblem.

Å formatere harddisken kan sammenlignes med å rive ut innholdsfortegnelsen i en bok. Resten av innholdet eksisterer fortsatt.

Seniorrådgiver i NorSIS, Tone Hoddø Bakås, tror mange ikke er bevisste på at de har sensitiv informasjon på PC, printer eller mobilen. De glemmer at epost og bilder kan være uheldig hvis det kommer i andres hender.

Cirka 10 prosent tenker sikkerhet

Hvert år samler man inn hundretusenvis av tonn elektrisk og elektronisk avfall, såkalt EE-avfall. Stig Ervik, administrerende direktør i Elretur og Alternativ Data, som tilbyr blant annet sikker sletting, tror heller ikke at folk flest tenker sikkerhet når de kaster gammelt utstyr.

– Med vår erfaring vil jeg anslå at cirka 10 prosent tenker sikkerhet, at de spør om avfallet blir sikra eller at de har sletta på en godkjent måte på forhånd. Av de som kaster utstyr så er det borti 90 prosent anslagsvis som ikke tenker sikkerhet.

Nytt direktiv på vei

Det har vært lite folkeopplysning om dette temaet, og det kreves mer av det. Et nytt direktiv, et såkalt WEEE-direktiv, påkrever at kommunale avfallsstasjoner har en beholder for sikkert mottak av EE-avfall. Dette er allerede kommet til Europa, men Norge har ikke innført dette enda.

Les hele artikkelen hos NRK

Les det du trenger å vite om sikker sletting her

Ta kontakt og vi hjelper deg med sikker sletting i dag.

Kanskje disse artiklene er nyttige for deg også?